Husdjursmässor

På många orter i Sverige kan du besöka en husdjursmässa. Här är det framförallt de lite mindre djuren som får ta plats och visa upp sig. Vi talar då om kaniner, marsvin, ormar, möss, fåglar, hundar, katter och många fler i ”under midjan storlek”. På husdjursmässan
kan du ta tillfället i akt att lära dig mer om ett djur du kanske är intreserad av eller av ett du redan har. Du kan också träffa andra husdjursägare och utbyta värdefulla erfarenheter och tips. Utställarna från olika företag har också ett stort utbud av smaskigheter och leksaker som kan få minsta lilla djur att hoppa högt.
På de större mässorna kan man få träffa veterinären och ställa frågor. Här finns det alltså tävlingar för den som vill ställa ut sitt djur eller tävla i enklare tävlingar. Även uppvisning av tävlingar som agility eller rallylydnad brukar vara populärt.
Om man vill ställa ut sitt djur på mässan är det dock viktigt att man tar del av respektive mässas regler gällande ålder och storlek. Dessutom ska man ta hänsyn till de officiella reglerna kring doping, skador, renlighet osv som finns att tillgå på Jordbruksverkets hemsida.
På vissa orter finns det mässor inriktade på ett visst djur och det blir fullt fokus på allt kring just det djuret. Det finns t. ex. hästmässor med ponnyridning, hästshower och lektioner i hästskötsel. Leta efter dessa inriktade mässor på närmaste ridhus eller 4H-gård!
För familjen är en mässa ett ypperligt tillfälle att bekanta sig med djur och kunna fundera på om det är något man kan ansvara för. Man får nära kontakt med djuren och kan både kela och sköta om dem ett litet tag.