Tävlingar för hundar

För våra sällskapsdjur hundarna finns det framförallt en tävlingsgren som har slagit igenom stort och det är agility. Sporten kom hit på 80-talet, har sedan dess vuxit lavinartat och nu kan du tävla i SM i agility. Hundarna delas in i olika grupper beroende på storlek, dock ser hindren på banan likadana ut för alla grupper. De hinder som ingår i en tävling är: balansbom, gungbräda, däck, tunnlar, hopphinder, säck, A-hinder, mur, långhopp och slalom (även bord i internationella klasser). Banan ska klaras av på kortast till möjlight och med så få missar som möjligt.

Som nämnt förut är detta en sport där lyhördheten mellan hund och förare är A och O. Det är viktigt att känna sin hund och veta vad den klarar av och inte. Eftersom det är en krävande sport måste hundarna vara minst 18 månader för att få tävla.

Andra tävlingar man kan delta i med sin hund är t.ex. Freestyle, Rallylydnad och Bruksprov. Dessa tävlingar riktar sig, precis som Agility, till hundarnas lydnadskunskaper. De får uppgifter att lösa av sin förare eller av någon annan ledare och ska sedan utföra dessa på kortast möjliga tid och med bäst resultat.

Bruksprov är en samling tester där hundarna ska visa sina färdigheter inom en av följande specialgrenar; Spår, Sök, Rapport, Skydd eller Patrull. Det är alltså väldigt användbara färdigheter att träna upp, för både förare och hund. För många hundraser är det till och med en nödvändighet att få träna på ett sådant sätt då det tillhör dess personlighet att till exempel få skydda sin familj eller söka efter andra djur.

För att få tävla med sin hund i någon av ovanstående tävlingar måste man vara medlem i Svenska Kennelklubben eller ha en tävlingslicens. Det är också självklart att riktlinjerna och reglerna som upprättats av Svenska Kennelklubben ska följas vad gäller exempelvis doping, överlåtelser och avelsetik.